Hulp en coach bij ziekteverzuim loopbaan ontwikkeling en verandering

Probleemanalyse WIA

De Probleemanalyse wordt gebruikt bij het re-integratietraject tijdens ziekte van een werknemer in loondienst. In de zesde ziekteweek moet de werkgever dit door de Bedrijfsarts op laten maken in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. De Bedrijfsarts brengt hiermee in kaart wat de situatie van de werknemer is, welke beperkingen hij heeft en wat dit betekent voor zijn mogelijkheden om te werken.  

De probleemanalyse is een vast onderdeel van het Re-integratie verslag bij ziekte. Mocht een werknemer 2 jaar ziek zijn, dan dient dit document ook ingestuurd te worden naar het UWV. Het is daarom van belang dat dit document tijdig wordt opgesteld om sancties vanuit het UWV te voorkomen.

Advies bedrijfsarts
Daarnaast geeft de Bedrijfsarts in de Probleemanalyse een advies aan de werknemer en de werkgever voor het Plan van aanpak. Hierin wordt aangegeven hoe het doel, een werkhervatting, het beste kan worden bereikt.

In welke situaties wordt het formulier Probleem analyse WIA Opgesteld?
Als de werknemer ziek is  en het ernaar uitziet dat dit langere tijd gaat duren. De Bedrijfsarts moet de Probleemanalyse in de zesde ziekteweek opmaken.
Als het dienstverband van de werknemer eindigt tijdens zijn ziekte en het ernaar uitziet dat hij lang ziek blijft. Laat dan zo snel mogelijk een Probleemanalyse opmaken door de Bedrijfsarts.

In welke situatie wordt er geen probleemanalyse WIA opgesteld?
Eindigt het dienstverband van de werknemer binnen tien weken na de eerste ziektedag? Dan hoeft er geen Probleemanalyse te worden opgemaakt.

Medische informatie
Medische informatie mag de bedrijfsarts niet zonder toestemming van de werknemer aanvragen. De informatie kan van belang zijn, daar de werkgever de re-integratie verplichtingen moet verrichten.

Reactie plaatsen